Over ons

Over ons

De Landelijke Armoedecoalitie is een netwerk van uiteenlopende partijen. Die hebben elkaar gevonden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken. Een aantal gerenommeerde kenniscentra ondersteunt ons netwerk op inhoudelijke vlak. In 2023 voerden wij een campagne rond bestaanszekerheid. Nu wordt de nieuwe minister uitgenodigd daar een stevig fundament onder te leggen.

De oprichting van de Landelijke Armoedecoalitie in 2019.

Wie zijn wij?

Vanaf 2009 kent de stad Utrecht een Armoedecoalitie. Die er al het mogelijke aandoet om armoede te bestrijden en sociale uitsluiting tegen te gaan – en met succes! Deze coalitie werd daarom herhaaldelijk over landelijke onderwerpen geraadpleegd. Of kreeg documenten van buiten Utrecht ter ondertekening voorgelegd. Het vormde de aanleiding om een stapje verder te gaan door een landelijke organisatie in het leven te roepen. Zo werd in 2019 in samenwerking met de gemeente de Landelijke Armoedecoalitie opgericht.

Bij deze coalitie zijn momenteel Aedes, Aegis, Alliantie Vrijwillige Schuldhulp, Armoedecoalitie Utrecht, ATD Vierde Wereld, Burgerkracht De Pijler, CNV, FNV, Gemeente Utrecht, Ieder(in), Landelijke Cliëntenraad, Netwerk DAK, Sociaal Werk Nederland, Sociale Alliantie, SOMNL, SUN Nederland, Valente, Warm Rotterdam en de Woonbond aangesloten.

Kenniscentra Movisie, Nibud en NVVK bieden inhoudelijke ondersteuning. Zij adviseren ons netwerk met kennis over wat werkt bij een effectieve aanpak van armoede en schulden. Wij treden regelmatig naar buiten, en zorgen voor aandacht en blijvende agendering in de politiek. Ook brengen wij relevante informatie onder de aandacht rondom dit thema. De campagne ‘Bestaanszekerheid is de absolute ondergrens’ uit 2023 is daar een voorbeeld van.

Wat houdt ons momenteel bezig?

Nederland staat in de top vijf van rijkste landen ter wereld. Toch kampt een steeds grotere groep mensen met ernstig financiële problemen Het afgelopen jaar nam het kabinet diverse maatregelen tegen armoede. Deze hebben zeker effect. Maar de meeste zijn tijdelijk en vaak niet genoeg. Het blijft zodoende bij ‘pleisters plakken’. Daardoor komen een miljoen mensen geld tekort om voedsel en de huur te betalen, en het huis te verwarmen. Op allerlei manieren roepen wij daarom de politiek op om in actie te komen.

Op 9 januari jl. leverden wij via een brief input aan de Tweede Kamer over de Participatiewet. Dit deden wij vooruitlopend op een bespreking in de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 16 januari.

Ons team

De Landelijke Armoedecoalitie heeft een kernteam. Dat bestaat uit Jan van Leijenhorst (voorzitter), Marry Mos, Annemarieke van Egeraat en Geert van Dijk.